Het maken van een poster, deel 2

Door godofal op woensdag 29 mei 2013 16:07 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 3.560

Zoals ik in deel 1 uitlegde ben ik totaal onervaren met photoshop, ga ik een hoop dingen verkeerd doen voordat ik het uiteindelijk goed doe en zal het wel even duren voordat ik klaar ben.
totdat ik ineens wat momentum kreeg en het allemaal klikte.
ik was vrij goed op weg via een simpele "passer" en een cutout van een hex; simpelweg een stuk van een splashart uitknippen, achter het hexagon plaatsen, de hoeken uitknippen en de lagen samenvoegen. hooguit een minuutje werk per hex, en het ging nog sneller nadat ik een stukje geautomatiseerd had via een macro (ghostmouse voor de geÔnterreseerde) waardoor het proces van hoeken knippen, lagen samenvoegen en uiteindelijke plaatje kopieŽren nog maar een seconde of 3 kostte.

toen reageerde osxy op mijn vorige blogpost en vertelde mij dat ik nog steeds op een te lage resolutie werkte. ik had vrij weinig onderzoek gedaan op de juiste DPI en zat dus rond de 75 DPI te werken waar 150 toch wel het minimum is. uiteindelijk ben ik 3x zo groot gaan werken en ben ik dus opnieuw begonnen met een resolutie van 15750*10701, ongeveer 228 DPI.
gelukkig voor mij had ik nog maar een halve rij af, dus heel veel werk was er niet verloren.

na alle maten (hex hoogte/breedte, tussenruimte, borders, etc) te vergroten en nagerekend te hebben moest ik dus alles opnieuw maken; de hexagon was te klein, de borders ook en de passer was zoiezo niet helemaal perfect.
een klein halfuurtje later had ik alles, behalve de passer, netjes op de juiste maten en kon ik beginnen aan een goede passer.
het probleem met mijn eerste pass was dat ik hem had gemaakt met 1 doel: de bovenste rij op de juiste positie krijgen. Dat deed hij erg goed, maar zoals je kan zien moest ik een 2de passer maken voor de 2de rij die weer niet aansloot voor de 3de rij. op die manier zou ik dus voor elke rij een aparte passer moeten maken, beetje veel werk dus.
dus even een halfuurtje ervoor gezeten om een stackable passer te maken die 2 rijen per keer pakte. het resultaat werkt perfect, alleen de onderste laag was even prutsen met een extra balk erin.

zoals het er nu naar uit ziet ben ik binnen een paar dagen klaar, ik hoef alleen nog "maar" een paar honderd splasharts uit te knippen en op de juiste plek te zetten. het moeilijke gedeelte is dus klaar en het saaie, repetieve gedeelde begint
om af te sluiten een plaatje van hoe het er op dit moment uitziet, op een wat lagere resolutie (imgur kan de volle mep niet aan :+ )

http://i.imgur.com/PvLQnyQl.jpg
(klikbaar)

de missende hexes zijn trouwens splash arts die ik niet kan vinden of waarvan het plaatje overlapt met een andere hex (demolisher nunu bijvoorbeeld; 1 hex is de yeti en de andere nunu, maar ik kan geen aparte hex van beide maken ivm resolutie)
dat ga ik later nog oplossen door nieuwe ongebruikte splasharts in het plaatje te stoppen bijvoorbeeld

voor degenen die willen kan je hier de grote versie downloaden (15750*10701 dus)
je moet hem echt downloaden trouwens, je kan hem niet in-browser bekijken afaik

Volgende: Het maken van een poster, deel 3 08-'13 Het maken van een poster, deel 3
Volgende: Het maken van een poster, Deel 1 (update dag 1) 05-'13 Het maken van een poster, Deel 1 (update dag 1)

Reacties


Door Tweakers user Beerseboer, woensdag 29 mei 2013 16:32

Grote klus! Wel een uitdaging voor een Photoshop-newbie.
Sterker nog: als vormgever (en dat ben ik) zou ik de opmaak in Adobe InDesign doen, een programma dat hier speciaal voor bedoeld is.
Grofweg heb je dan de volgende workflow:
- maak 1 hexagon en assign die als 'container voor beeld'
- dupliceer die zo vaak als nodig, en lijn ze op 1 lijn uit met de uitlijntool
- selecteer alle plaatjes die je in de hexagonen wilt via het 'plaats' commando
- klik 1 voor 1 op alle hokjes
- Bob is je oom

Hier krijg je een idee hoe het werkt.
Een minuut per hexagon vind ik veel :9

Door Tweakers user W.Zijlstra., woensdag 29 mei 2013 17:56

Afdrukken op groot canvas (je weet maar nooit) is 300 DPI trouwens :)

Door Tweakers user jopiek, woensdag 29 mei 2013 19:35

@w.zijlstra, hoe kom je bij de onzin dat het max 300 dpi is?! Onze machine kan max 1440 dpi halen, is een grootformaat solvent printer.

Door Tweakers user godofal, donderdag 30 mei 2013 00:14

Beerseboer schreef op woensdag 29 mei 2013 @ 16:32:
Hier krijg je een idee hoe het werkt.
Een minuut per hexagon vind ik veel :9
een minuut was voordat ik m'n macro in gang zette; nu is het <30 seconden gok ik
sommigen duren wel wat langer aangezien niet alle splash arts meer in het spel zitten (waar ik de collectie vandaan haalde) omdat ze vervangen zijn of niet meer in omloop. die moet ik dus opzoeken wat wel eens een minuutje of 3 kan kosten

indesign klinkt idd als het beste stukje software voor de klus, maar de meeste tijd ben ik kwijt aan het uitvogelen van dingen; een hexagon maken heeft mij de eerste keer bijna drie kwartier gekost in photoshop, alle shortcuts (paint bukket, magic wand tool etc) heb ik ook gaandeweg uitgevogeld en gememoriseerd. om dat soort dingetjes nog eens te moeten doen in indesign zou waarschijnlijk meer tijd kosten dan nu doorgaan; beetje hetzelfde als halverwege de race omkeren om een betere fiets te regelen zeg maar :+

als ik ooit nog eens een project als dit start zal ik wss wat meer tijd aan vooronderzoek besteden en een beter stukje software pakken

@zijlstra
300DPI was me aangeraden idd, maar de splash arts zijn daar helaas niet groot genoeg voor; op deze resolutie hoef ik de meeste niet te resizen (maar 1tje een stukje groter hoeven maken en maar een 5tal kleiner)
om op een hogere DPI te gaan werken zonder de splash arts op een hogere resolutie te hebben is niet echt nuttig
bovendien is 228 DPI ook niet slecht :)

@jopiek
ik geloof dat zijlstra bedoelde dat 300DPI aangeraden word voor posters, niet dat dat de maximale DPI is die drukkers kunnen afdrukken
hij zegt iig nergens iets over een maximum oid

trouwens, wat voor nut heeft 1440 DPI? dat is echt waanzinnig hoog volgens mij. kunnen mensenogen het verschil zien tussen 500 en 1000 DPI?

Door Tweakers user NinjaTuna, donderdag 30 mei 2013 13:05

Hoofdletters vriend, ze zijn er niet voor niets, gebruik ze.

Door Tweakers user Osxy, donderdag 30 mei 2013 18:40

jopiek schreef op woensdag 29 mei 2013 @ 19:35:
@w.zijlstra, hoe kom je bij de onzin dat het max 300 dpi is?! Onze machine kan max 1440 dpi halen, is een grootformaat solvent printer.
Klopt onze Latex grootformaat doet max 1200dpi maar persoonlijk vind ik voor posters vaak 150dpi al acceptabel, maar hangt van het doel af.

Door Tweakers user Beerseboer, donderdag 30 mei 2013 22:13

Echt drukwerk (=rotatiedruk/offset met vier kleuren) is standaard gerasterd met 300 dpi.
Daarnaast is er zoiets als grootformaat printen, dat kan oplopen tot vele malen meer pixels omdat er (meestal) meer kleuren gebruikt worden - tot wel 7 kleuren.

Mijn ervaring is dat je als je drukwerk met foto's >200 dpi aanlevert, het meestal ook prima wordt gedrukt op 300 dpi (het wordt sowieso gerasterd). Lager zou ik niet gaan.

Abri's en mupi's, oftewel buitenreclame op A0 (A nul) formaat wordt meestal op 100 dpi aangeleverd, maar is ook bedoeld om vanaf een afstandje te worden bekeken.

Enneh, godofal, A0-formaat als pixels... Heb je al gekeken hoe groot je bestand is? Vertel eens :-)

Door Tweakers user godofal, donderdag 30 mei 2013 23:32

Beerseboer schreef op donderdag 30 mei 2013 @ 22:13:
Enneh, godofal, A0-formaat als pixels... Heb je al gekeken hoe groot je bestand is? Vertel eens :-)
het .psd bestandje is nu 189MB met ongeveer de helft gedaan
als ik hem opsla als .jpg (beste kwaliteit) komt er een 33MB bestand uit

ik zit er nog steeds soms even naar te kijken idd, kan me niet herinneren ooit zo'n groot bestand te hebben gemaakt :P (video's niet mee gerekend)

Door Tweakers user Nutral, woensdag 19 juni 2013 21:32

Makkelijkste is denk ik, beginnen met je 1920x1080 plaatje en deze uitvergroot als voorbeeld op je grotere beeld zetten.
Daarna dus het logo idd op maat maken en de rest van je beeld alvast zwart maken.
Daarna kun je aan de slag met de champions.

Trek in dezelfde verhouding (met de wallpaper op de achtergrond) de 6hoekjes over.

Schaal daarna de champion plaatjes naar hetzelfde formaat., trouwens als je het dan op een busposter formaat gaat doen, is het misschien wat om elk plaatje iets uit te zoomen? omdat je toch een wat groter beeld hebt.

Makkelijkste is de champion plaatjes op de juiste verhouding te zetten en daarna steeds een zeshoekige mask om te zetten. op die manier kun je altijd je plaatje veranderen en bijvoorbeeld een champ plaatje een beetje verplaatsen, of zelfs vervangen. Gaat wel een heel zwaar bestand worden zo though.

werken met masks is wel een stuk minder destructief en makkelijker dan echt elk plaatje uitknippen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 19 juni 2013 21:34]


Door Tweakers user godofal, vrijdag 21 juni 2013 12:04

Nutral schreef op woensdag 19 juni 2013 @ 21:32:

werken met masks is wel een stuk minder destructief en makkelijker dan echt elk plaatje uitknippen.
dat doe ik ook, check de links in het begin :)

Door Tweakers user Nutral, maandag 24 juni 2013 19:29

godofal schreef op vrijdag 21 juni 2013 @ 12:04:
[...]


dat doe ik ook, check de links in het begin :)
Ik zie in deze pics geen masks hoor ;)


Je hebt trouwens een optie dat je verschillende layers uit uitlijnen, dus als je de layers ongeveer goedzet en dan bijvoorbeeld de eerste en de laatste goed zet, dan zet ie ze allemaal automatisch met precies evenveel ruimte er tussen en op dezelfde hoogte.

[Reactie gewijzigd op maandag 24 juni 2013 19:31]


Door Tweakers user godofal, woensdag 26 juni 2013 10:11

Nutral schreef op maandag 24 juni 2013 @ 19:29:
[...]


Ik zie in deze pics geen masks hoor ;)


Je hebt trouwens een optie dat je verschillende layers uit uitlijnen, dus als je de layers ongeveer goedzet en dan bijvoorbeeld de eerste en de laatste goed zet, dan zet ie ze allemaal automatisch met precies evenveel ruimte er tussen en op dezelfde hoogte.
ik denk dat je wat anders bedoelt dan ik dacht
wat ik nu doe is een splas-art achter een hex vorm zetten en vervolgens uitsnijden, ik dacht dat je dat bedoelde met een mask

wat het uitlijnen, die "ruler" van mij doet dat ook trouwens; de hexagonen snappen tegen de boven/zijkanten aan waardoor ze zonder moeite op de juiste plek komen te zitten

anyway, ik ben bijna klaar dus om het nou opnieuw te doen met een iets efficientere methode is niet efficient :P

Reageren is niet meer mogelijk